بیوگرافی استاد همایون خرم

همایون خرم نوازنده نامدار ویولن، موسیقیدان، آهنگساز و عضو شورای عالی خانه موسیقی محسوب می شود که در میان دوستداران این هنر به جهت ساخت ملودی ترانههای «تو ای پری کجایی» و «امشب در سر شوری دارم» شناخته شدهاست. خرم را میتوان همچنین از پیشگامان رونق و شکوفایی رادیو در دهههای ۳۰ و ۴۰ خورشیدی دانست که تلاشهای وافری جهت پیشرفت و پرورش نسل جدید موسیقی ایران انجام داد.
زندگی و تحصیلات همایون خرم
همایون خرم از نوابغ موسیقی ایران زمین در ۱۳۰۹ خورشیدی در بوشهر متولد شد. مادرش از شیفتگان موسیقی اصیل ایرانی بود و از مقام های موسیقی ایرانی به دستگاه همایون علاقه ای وافر داشت. به همین دلیل هم نام همایون را برای فرزند خود انتخاب کرد.
خرم از همان ابتدای زندگی، بسیار مورد توجه والدین خود قرار گرفت، به طوری که وی می گوید: من تربیت و موفقیت خود را مدیون مادرم هستم که همیشه مرا به سوی هنرها هدایت کرده و پیوسته مشوق من در امر تحصیل از شاگردان ممتاز بوده ام، مادرم علاقه وافری به موسیقی داشت. مدتی نزد مرتضی خان نی داوود تار مشق کرده بود و برای اینکه ذوق ما را تحریک کند هر روز با نوای موسیقی که از صفحات گرامافون شنیده می شد ما را سر گرم می کرد.
کودکیاستاد همایون خرم
همایون که کودکی بیش نبود هر روز که می گذشت، بیشتر تحت تاًثیر موسیقی قرار می گرفت و علاقه اش به آن و نواختن یکی از آلات موسیقی افزون می گشت تا اینکه به ۱۰ سالگی رسید و در این زمان به تقلید از نوازندگان، تار چوبی تهیه کرد و سیمی هم بر آن بست و تاری برای خود ساخت و به نواختن آن پرداخت.
وی چنان به این ساز ساخت خود علاقه مند بود که آن را هیچگاه از خود دور نمی کرد، حتی زمان خواب. مادر مهربان و هنرمند وی که او را اینچنین مشتاق موسیقی می بیند یک ویولن به مبلغ ۱۲ تومان برای وی خریداری می کند و او نزد خود شروع به نواختن می کند پس از یک ماه به وسیله یکی از بستگانش به ابوالحسن صبا معرفی می شود و از ۱۳۲۱ خورشیدی به جمع شاگردان استاد بزرگ موسیقی ایران زمین در می آید و افتخار شاگردی پیدا می کند.
نواختن ویولن
همایون خرم مدت سه سال نزد صبا به فراگیری فن نواختن ویولن مشغول می شود و چنان پیشرفت در نواختن این ساز می کندکه بنا بر پیشنهاد ابوالحسن صبا در امتحان نوازندگی رادیو شرکت و به عنوان نوازنده ۱۴ ساله چندین بار در رادیو نوازندگی می کند. وی که در این مدت موسیقی را به طور تجربی و غیر آکادمیک فرا گرفته بود از خط نت موسیقی اطلاعی نداشت، از این رو برای اینکه بتواند از آثار دیگران آگاهی یابد و در آینده هم خود آهنگ بسازد، ندانستن نت، نقص بزرگی برای وی به شمار می رفت.
از این رو کتاب های علینقی وزیری را تهیه کرد و خود به مطالعه آنها پرداخت و بعدها ۲ جلد کتاب روح الله خالقی را خواند و سپس در زمانی که به خدمت نظام مشغول بود در دانشکده افسری با شخصی بنام سروان حسینی که از فارغ التحصیلان هنرستان عالی موسیقی بود، آشنا می شود و نزد وی مبانی علم هماهنگی و کنترپوآن را فرا می گیرد.
همایون خرم، تحصیلات عمومی خود را در مدارس گوناگون گذراند و به هنرسرای عالی رفت و موفق به دریافت مدرک لیسانس در رشته علوم مهندسی برق شد، وی از ۱۳۳۳ خورشیدی به طور رسمی به عنوان نوازنده به استخدام رادیو درآمد که ابتدا در ارکستر مرحوم علی محمد خادم میثاق به کار پرداخت و آهنگ هایی را هم برای این ارکستر می ساخت و اجرا می کردند تا اینکه در ۱۳۳۵ خورشیدی به رهبری شماره ۲ منصوب شد که این ارکستر با هشت خواننده کار می کرد که ۴ خواننده با حبیب الله بدیعی و ۴ خواننده با همایون خرم برنامه اجرا می کردند.
وی همچنین تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشگاه علم و صنعت ایران در رشته مهندسی برق ادامه داد. در جلد سوم کتاب موسیقیدان ایرانی نوشته پژمان اکبرزاده آمدهاست: پس از وقوع انقلاب اسلامی در ایران، فعالیتهای اجرایی همایون خرم دچار وقفهای چندین ساله شد. اوقات او از آن پس، بیشتر صرف تدریس خصوصی ویولن و فعالیتهای پژوهشی درباره موسیقی ایرانی شد.
سمتها
- آهنگساز در برنامههای موسیقی ایرانی و برنامه گلها
- استاد دانشکده موسیقی ملی
- دارای درجه ۱ هنری معادل مدرک دکترا از شورای ارزشیابی هنرمندان ایران
- رهبری ارکستر سازهای ملی
- عضویت در شورای عالی موسیقی رادیو
آثار
- غوغای ستارگان – با صدای پروین و محمد اصفهانی
- پیک سحری (مهر و ماه) – با صدای پروین و محمد اصفهانی
- بازآمدی – با صدای عهدیه
- سرگشته – با صدای حسین قوامی و محمد اصفهانی
- دلم شکستی – با صدای حسین قوامی
- رفته – با صدای الهه
- رسوای زمانه – با صدای الهه و علیرضا قربانی
- یارم گره بر مو زده – با صدای الهه
- طاقتم ده – با صدای مرضیه
- اشک من هویدا شد – با صدای مرضیه
- ای ماه من – با صدای مرضیه
- از من بگذر – با صدای مرضیه
- نیمه شبان – با صدای مرضیه
- در میان گلها – با صدای مرضیه
- از من بگذرید – با صدای مرضیه
- در بستر غم – با صدای مهستی
- ساقی ببین – با صدای مهستی
- خدا کند عاشق شوم – با صدای دلکش
- عالم تنهایی – با صدای دلکش
- تا به کی – با صدای پوران
- شهزاده رؤیا – با صدای یاسمین
- افسانه شیرین – با صدای هایده
- آتش – با صدای سیمین غانم
- قصهگو – با صدای هوشمند عقیلی
و در سالهای اخیر:
- آهنگسازی آلبوم تنها ماندم با صدای محمد اصفهانی در سال ۱۳۷۹
- آهنگسازی آلبوم رسوای زمانه با صدای علیرضا قربانی در سال ۱۳۸۸
- ترانه بوی باران از آلبوم نون و دلقک با صدای محمد اصفهانی